شهید حاج ابراهیم همت

ابراهیم همت در ۱۲ فروردین ماه سال ۱۳۳۴ و در شهرضا از توابع اصفهان به دنیا آمد، پدر و مادرش انسان هایی متدین بودند که در تنگدستی زندگی می کردند و با این حال همیشه شاکر به نعمات خداوند بودند.

شهید محمد ابراهیم همت

سردار خیبر، شهید حاج مهمد ابراهیم همت

محمد ابراهیم در سایه محبت های بی دریغ پدر و مادرش و در فضایی معنوی کودکی خود را گذراند و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر محل تولدش سپری کرد. او از دانش آموزان باهوش و با استعداد مدرسه بود ولی با این حال در هر فرصتی که اوغات فراغتی به دست می آورد، مخصوصا در دوران تعطیلات تابستانه کار میکرد و با پس انداز درآمدش سعی میکرد مخارج تحصیل خود را تامین کند و کمک حال پدرش باشد.

ابراهیم همت در سال ۱۳۵۲ مقطع دبیرستان را با موفقیت پشت سرگذاشت و پس از اخذ دیپلم با نمرات عالی در دانش سرای اصفهان به ادامه تحصیل پرداخت و پس از دریافت مدرک تحصیلی به سربازی رفت و در آشپزخانه لشکر توپخانه اصفهان مشغول به خدمت شد.

حاج ابرهیم همت

حاج ابرهیم همت، فرمانده آسمانی لشگر محمد رسول الله

کارهای فرهنگی ابراهیم همت در دوران خدمت به گونه ای بود که حساسیت شدید فرماندهان پادگان را برانگیخته بود، به عنوان مثال در ماه مبارک ‍رمضان ابراهیم در میان برخی از سربازان همفکر خود به دیگر سربازان پیام فرستاد که هرکس تمام روزهای ماه مبارک را روزه بگیرد، می‍تواند به هنگام سحری به آشپزخانه بیاید. سرلشگر معدوم ” ناجی ” که فرمانده پادگان بود، وقتی که از این توصیه ابراهیم همت و روزه گرفتن عده ای از سربازان مطلع شد، دستور داد همه سربازان به خط شوند و همگی بدون استثناء آب بنوشند و روزه خود را باطل کنند. پس از این جریان ابراهیم همت گفته بود: ” اگر آن روز با چند تیر مغزم را متلاشی می‍کردند برایم گواراتر از این بود که با چشمان خود ببینم که چگونه این از خدا بی‍خبران فرمان می‍دهند تا حرمت مقدس ‍ترین فریضه دینمان را بشکنیم و تکلیف الهی را زیرپا بگذاریم” .

دو سال دوران خدمت سربازی اگر چه به گفته خود شهید تلخ ترین دوران زندگی اش بود امّا برای شخصی چون ابراهیم چندان خالی از لطف هم نبود؛ ابراهیم در همین مدت توانست با برخی از جوانان روشنفکر و انقلابی مخالف رژیم ستم شاهی آشنا شود و به برخی از کتب ممنوعه هم دست یابد، مطالعه اینکتاب‍ها که مخفیانه و توسط برخی از دوستان، برایش فراهم می‍شد تأثیر عمیق و سازنده ای در روح و جان محمد ابراهیم گذاشت و به روشنایی اندیشه و انتخاب راهش کمک شایانی کرد و باعث شد ابراهیم همت فعالیت های خود را علیه رژیم ستمشاهی آغاز کند و به روشنگری مردم و افشای چهره طاغوت بپردازد.

ابراهیم همت پس از پایان دوران سربازی و بازگشت به شهرضا شغل معلمی را برگزید و در روستاها مشغول تدریس شد، شهید همت در این دوران نیز با تعدادی از روحانیون متعهد و انقلابی ارتباط پیدا کرد و در اثر مجالست با آنها با شخصیت حضرت امام (ره) بیشتر آشنا شد و به دنبال این آشنایی و شناخت، سعی می‍کرد تا در محیط مدرسه و کلاس درس، دانش آموزان را با معارف اسلامی و اندیشه های انقلابی حضرت امام (ره) و یارانش آشنا کند.

او در تشویق و ترغیب دانش آموزان به مطالعه و کسب بینش و آگاهی سعی وافری داشت و همین امور سبب شد که چندین نوبت از طرف ساواک به او اخطار شود اما ابرهیم همت به همه آن اخطارها بی اعتنا بود و هدف خود را بدون اندک تزلزلی پی گرفت و از تربیت شاگردان خود لحظه ‍ای غفلت نکرد.

شهید حاج ابراهیم همت

شهید حاج ابراهیم همت معروف به حاج همت و حاج ابراهیم

با اوج گیری تدریجی انقلاب اسلامی، ابراهیم همت پرچمداری مبارزه جوانان شهرضا را برعهده گرفت و بطور مستمر برای گرفتن رهنمود، ملاقات با روحانیون و دریافت اعلامیه و نوار از شهرضا به قم رفت وآمد می‍کرد. سخنرانی‍های پرشور و آتشین او علیه رژیم پهلوی که بدون مصلحت اندیشی انجام می‍شد، مأمورین رژیم را به تعقیب وی واداشته بود اما ابراهیم همت شهر به شهر مسافرت میکرد تا از دستگیری در امان باشد، نخست به شهر فیروزآباد رفت و مدتی در آنجا دست به تبلیغ و ارشاد مردم زد، پس از چندی به یاسوج رفت و پس از مدت کوتاهیبه دوگنبدان عزیمت کرد و سپس به اهواز رفت و در آنجا سکنی گزید. در این دوران اقشار مختلف در اعتراض به رژیم ستمشاهی و اعمال وحشیانه اش عکس العمل نشان می‍دادند و ابراهیم همت احساس کرد که برای سازماندهی تظاهرات مردمی باید به شهرضا برگردد.

بعد از بازگشت به شهر خود در کشاندن مردم به خیابان‍ها و انجام تظاهرات علیه رژیم، فعالیت و کوشش خود را افزایش داد تا اینکه در یکی از راهپیمایی‍های پرشور مردمی، قطعنامه مهمی که یکی از بندهای آن انحلال ساواک بود، توسط شهید همت قرائت شد. به دنبال این تظاهرات و اقدامات ابراهیم همت فرمان ترور و اعدام ایشان توسط فرماندار نظامی اصفهان، “سرلشکر رضا ناجی” صادر گردید. اما او با تغییر لباس و قیافه، توانست از دست دژخیمان رژیم پهلوی در امان بماند و مبارزات ضد دولتی خود را تا پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی ادامه دهد.

فعالیت های انقلابی ابراهیم همت

ابراهیم همت، رهبر راهپیمایی های شهرضا قبل از انقلاب

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نظم عمومی وضع خوبی نداشت و ابراهیم همت در جهت ایجاد نظم و راه اندازی کمیته انقلاب اسلامی شهرضا نقش اساسی داشت.  همچنین ابراهیم از موثرترین افراد در تشکیل سپاه پاسداران شهرضا بود. ابراهیم همت و برادرانش با استفاده از نفوذ خانوادگی که درشهر داشتند مکانی را بعنوان مقر سپاه در اختیار گرفته و مقادیر قابل توجهی سلاح از شهربانی شهر به آنجا منتقل کردند و با کمک مردم توانستند سایر مایحتاج و نیازمندی‍های شهر را نیز رفع کردند.

به تدریج عناصر حزب اللهی انقلاب به عضویت سپاه در آمدند و هنگامی که مجموعه سپاه پاسداران سازمان پیدا کرد، ابراهیم همت مسؤولیت روابط عمومی سپاه را به عهده داشت و به همت او و فعالیت‍های شبانه روزی سپاه پاسداران در سال ۵۸ یاغیان و اشرار اطراف شهرضا که به آزار واذیت مردم مشغول بودند، دستگیر و به دادگاه انقلاب اسلامی تحویل داده شدند و شهر از لوث وجود افراد شرور و قاچاقچی پاکسازی گردید.

از دیگر کارهای اساسی ابراهیم همت در این مقطع، سامان بخشیدن به فعالیت‍های فرهنگی و تبلیغی منطقه بود که در آگاه ساختن جوانان و ایجاد شور انقلابی تأثیر بسزایی داشت و به پشتوانه همین تجربه بود که در اواخر سال ۵۸ برحسب ضرورت به خرمشهر و سپس به بندر چابهار و کنارک عزیمت کرد و به فعالیت‍های گسترده فرهنگی در این شهر ها پرداخت.

محمد ابراهیم همت در خرداد سال ۱۳۵۹ به منطقه کردستان که بخش‍هایی از آن در چنگال گروهک‍ های مزدور گرفتار شده بود، اعزام گردید و با عزمی راسخ مبارزه همه جانبه‍ ای را علیه عوامل استکبار جهانی و گروهک‍  های خودفروخته در کردستان شروع  کرد و هر روز عرصه را برآنها تنگ‍ تر نمود و از طرفی هم در جهت جذب مردم محروم کُرد و رفع مشکلات آنان به سهم خود تلاش داشت و برای مقابله با فقر فرهنگی منطقه اهتمام چشمگیری از خود نشان می داد.

سلسله فعالیت های فرهنگی و اجتماعی ابراهیم همت در منطقه کردستان ایشان را به چهره ای محبوب در منطقه تبدیل کرده بود به طوری که هنگام ترک کردستان، مردم منطقه گریه می‍کردند و حتی تحصن نموده و نمی‍خواستند از او جدا شوند.

رشادت های شهید همت در برخورد با گروهک‍  های یاغی قابل تحسین وستایش است، سپاه پاسداران پاوه از مهر ۵۹ تا دی‍ماه ۶۰ با فرماندهی او عملیات های موفق بسیاری در خصوص پاکسازی روستاها از وجود اشرار، آزادسازی ارتفاعات و درگیری با نیروهای ارتش بعث داشته است.

ابراهیم همت , حسن باقری , مهدی زین الدین

ابرهیم همت در کنار شهید حسن باقری و شهید مهدی زین الدین

با شروع جنگ تحمیلی ابراهیم همت وارد کارزار جنگ میشود و درطی سالیان حضور در جبهه های نبرد، موفقیت های زیادی برای رزمندگان اسلام خلق می کند، او و حاج احمد متوسلیان، به دستور فرماندهی محترم کل سپاه مأموریت یافتند ضمن اعزام به جبهه جنوب، تیپ محمدرسول الله (صلی الله علیه واله) را تشکیل دهند و همین تیپ در طول سال های دفاع مقدس توانست پیروزی های زیادی را نصیب جبهه حق کند.

در عملیات سراسری فتح المبین، مسؤولیت قسمتی از کل عملیات به عهده ابراهیم همت بود و موفقیت عملیات درمنطقه کوهستانی “شاوریه” مرهون ایثار و تلاش ایشان به دست آمد، همچنین شهید همت در عملیات پیروزمند بیت ‍المقدس در سمت معاونت تیپ محمدرسول الله فعالیت و تلاش تحسین برانگیزی را در شکستن محاصره جاده شلمچه ـ خرمشهر انجام داد و به حق می‍توان گفت که او و یگان تحت امرش سهم بسزایی در فتح خرمشهر داشته ‍اند و با اینکه منطقه عملیاتی دشت بود، شهید حاج همت با استفاده از بهترین تدابیر نظامی به نحو مطلوبی فرماندهی کرد.

حاج همت

افتادگی و فروتنی حاج همت در تعامل با رزمندگان تحت امرش

شهید همت در سال ۱۳۶۱ با توجه به شعله ور شدن آتش فتنه و جنگ در جنوب لبنان به منظور یاری رساندن به مردم مسلمان و مظلوم لبنان که مورد هجوم نا جوانمردانه رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود راهی لبنان شد و پس از دو ماه حضور در این خطه به میهن اسلامی بازگشت و مجددا در محور جنگ وجهاد قرارگرفت.

با شروع عملیات رمضان در ۲۴ تیرماه سال ۱۳۶۱ درمنطقه “شرق بصره” ابراهیم همت فرماندهی تیپ ۲۷ حضرت رسول اکرم (صلی الله وعلیه واله) را برعهده گرفت و پس از آن در عملیات های مسلم بن‍ عقیل و محرم فرماندهی قرارگاه ظفر را عهده دار شد.

در عملیات والفجر مقدماتی شهید حاج ابراهیم همت، مسؤولیت سپاه یازدهم قدر را که شامل لشکر ۲۷ حضرت محمدرسول الله (صلی الله وعلیه واله) ، لشکر ۳۱ عاشورا، لشکر ۵ نصر و تیپ ۱۰ سیدالشهدا (علیه السلام) بود، برعهده گرفت.

سرعت عمل و صلابت رزمندگان لشکر ۲۷ تحت فرماندهی ابراهیم همت و در عملیات والفجر ۴ که منجر به تصرف ارتفاعات کانی‍مانگا شد، یکی از نقاط پر نور کارنامه این شهید بزرگوار است.

صلابت، اقتدار و استقامت فراموش‍ نشدنی رزمندگان لشکر محمدرسول‍الله (صلی الله و علیه واله) در جریان عملیات خیبر در منطقه طلائیه و تصرف جزایر مجنون و حفظ آن با وجود پاتک‍ های پی دی پی و شدید دشمن، از دیگر افتخارات تاریخ جنگ برای شهید همت محسوب می‍گردد.

ابراهیم همت

حضور صمیمی ابراهیم همت در بین رزمندگان

مقاومت و پایداری لشگر محمد رول الله در جزایر مجنون به قدری تحسین برانگیز بود که حتی فرمانده سپاه سوم عراق در یکی از اظهاراتش گفته بود : ” ما آنقدر آتش بر جزایر مجنون فرو ریختیم و آنچنان آنجا را بمباران شدید نمودیم که از جزایر مجنون جز تلی خاکستر چیز دیگری باقی نیست! “؛ اما شهید همت بدون هراس و ترس از دشمن و با وجود بی‍خوابی‍ های مکرر همچنان به ادای تکلیف و اجرای فرمان حضرت امام خمینی (ره) مبنی برحفظ‍ جزایر می اندیشید و خطاب به رزمندگان تحت امرش گفته بود: ” برادران، امروز مسأله ما، مسأله اسلام و حفظ و حراست از حریم قرآن است. بدون تردید یا همه باید پرچم سرخ عاشورایی حسین (علیه السلام) را به دوش کشیم و قداست مکتبمان، مملکت و ناموسمان را پاسداری و حراست کنیم و با گوشت و خون به حفظ جزیره، همت نمائیم، یا اینکه پرچم ذلت و تسلیم را درمقابل دشمنان خدا بالا ببریم و این ننگ و بدبختی را به دامن مطهر اعتقادمان روا داریم، که اطمینان دارم شما طالبان حریت و شرف هستید، نه ننگ و بدنامی”.

شهید ابراهیم همت در جریان همین مقاومت ها و در حالی که رزمندگان ایرانی همچنان در برابر ارتش عراق مقاومت می‌کردند و هنگامی که مشغول بررسی وضعیت جبهه بود، بر اثر اصابت گلولهٔ توپ در نزدیکی‌ اش همراه با معاونش شهید اکبر زجاجی، در غروب ۱۷ اسفند ۱۳۶۲ و در محل تقاطع جاده‌های جزایر مجنون شمالی و جنوبی به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

ابراهیم همت قرار بود در قطعه ۲۴ بهشت زهرا دفن شود ولی به اصرار خانواده در شهر زادگاهش و در کنار امامزاده شاهرضا دفن شد. با این حال در (قطعه: ۲۴ ردیف:۷۷ شماره:۵۲۴) بهشت زهرا و در کنار شهیدان مصطفی چمران، عباس کریمی و رضا چراغی سنگ مزاری برای وی نصب کرده‌اند و بسیاری تصور می‌کنند که او در بهشت زهرا دفن شده‌است.

سنگ قبر حاج ابراهیم همت

حاج ابراهیم همت در امامزاده شاهرضا شهر محل تولدش دفن شد

حاج ابراهیم همت یکی از مخلصترین و در عین حال شجاع ترین فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که بزرگترین پیروزی های لشگر اسلام در سایه تدابیر و رشادت های او به دست آمد، در ادامه آلبوم تصاویر شهید حاج ابراهیم همت را مشاهده می کنید.

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه‌

  1. سید مسعود گفت:

    حاج همت راهت را ادامه خواهیم داد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *