حاج احمد متوسلیان

احمد متوسلیان در ۱۵ فروردین ماه سال ۱۳۳۲ در محله امامزاده سید اسماعیل خیابان مولوی تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در دبستان دولتی شرافت اغاز کرد اما به دلیل محیط نامناسب دبستان و با تصمیم والدین سال بعد به مدرسه اسلامی مصطفوی رفت و دوباره از کلاس اول شروع کرد تا نهایتا در سال ۱۳۵۳ مدرک دیپلم فنی حرفه ای را از هنرستان اخذ نمود. احمد که در کنار تحصیل به پدر خود که مغازه شیرینی فروشی داشت هم کمک میکرد، به علت قد بلند و هیکل درشتی که داشت در تمام طول دوران تحصیل و نوجوانی هر جا میدید به کسی در مدرسه یا خیابان ظلم شده است مداخله میکرد و از مظلوم دفاع مینمود و این روحیه را تا به آخر در خود حفظ کرد.

اخذ مدرک دیپلم برای احمد به معنای اعزام به خدمت سریازی بود پس وی به مرکز زرهی شیراز اعزام شد و پس از نشان دادن شایستگی های خود به سرپل ذهاب رفت و با درجه گروهبان دومی به عنوان فرمانده تانک منصوب شد.

احمدمتوسلیان بعد از ۲۴ ماه خدمت سربازی برای ادامه تحصیل در کنکور شرکت کرد و در همان سال یعنی سال ۱۳۵۵ در دانشگاه علم و صنعت و در رشته مهندسی الکترونیک پذیرفته شد، وی همزمان با تحصیل در یک شرکت تاسیساتی هم مشغول به کار شد و به همین دلیل یک سال بعد به عنوان تکنسین برق صنعتی راهی خرم آباد شد.

تب و تاب انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ به اوج خود رسیده بود و احمد متوسلیان که روحیه ای ظلم ستیز داشت با چاپ و تکثیر اعلامیه های حضرت امام خمینی نقشی فعال در اقلاب داشت تا این که در ۱۵ شهریور ۱۳۵۷ توسط ساواک دستگیر و در زندان فلک الافلاک خرم آباد زندانی شد ( برخی سایت ها سال دستگیری را ۱۳۵۴ اعلام کرده اند ) اما سه ماه بعد، با روی کار آمدن ارتشبد ازهاری و اعلام فضای باز سیاسی در آذرماه از زندان آزاد شد و فعال تر از قبل به فعالیت های انقلابی خود ادامه داد.

حاج احمد متوسلیان در مقر پیشمرگان کرد مسلمان بهار ۱۳۶۰

 

پیروزی انقلاب اسلامی تمام وجوه زندگی احمد متوسلیان را دچار تغییر کرد و او بلافاصله پس از پیروزی انقلاب به عضویت کمیته های انقلاب درآمد و نقشی بسیار فعال در تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایفا نمود و پس از تشکیل سپاه به عنوان فرمانده واحد ضربت سپاه منطقه ۶ تهران منصوب شد اما چند ماه بعد و در بهار ۱۳۵۸ به شهرستان گنبد رفت و فرماندهی گردان دوم سپاه در این شهر را به عهده گرفت.

احمد متوسلیان مرد خدمت بود و انجام وظیفه و برای ادای تکلیف در یک جا ماندگار نبود و هرجا که احساس نیاز میشد برای حضور اعلام آمادگی میکرد به همین خاطر با شروع تنش ها و تحرکات ضدانقلاب در غرب کشور در شهریور ماه ۱۳۵۸ به همراه گروهی ۶۶ نفره عازم این منطقه شد و در آزادسازی و ایجاد ثبات نسبی در شهرهای بوکان، مهاباد، بانه، سقز حضوری پررنگ داشت.

تحرکات ضد انقلاب در غرب کشور و مخصوصا مناطق کرد نشین در زمستان ۱۳۵۸ به اوج خود رسیده بود و بسیاری از شهرهای کردنشین در محاصره یا اشغال نیروهای ضدانقلاب وابسته به “حزب دموکرات کردستان” و یا  “کومله” بودند، احمد متوسلیان با فرماندهی گروهی از پاسداران انقلاب در عملیات ازادسازی شهر سنندج شرکت کرد و در این عملیات با همراهی محمد بروجردی و اصغر وصالی که از محورهای دیگر عملیات میکردند توانست وارد شهر شده و با پاکسازی سنندج ضربه محکمی به پیکره تجزیه طلبان وارد اورد.

احمد متوسلیان سپاه بانه

پاییز ۱۳۵۸، حاج احمد در بین رزمندگان سپاه بانه

سیزدهم دی ماه ۱۳۵۸ و با فاصله کوتاهی از عملیات آزاد سازی سنندج، شکستن حصر شهر پاوه ماموریت بعدی احمد متوسلیان بود که با فرماندهی او و همکاری سپاه پاوه با موفقیت کامل به انجام رسید و احمد متوسلیان طی حکمی از طرف محمد بروجردی به عنوان فرمانده سپاه پاوه منصوب شد.

احمد متوسلیان با فرماندهی سپاه پاوه توانست در کوتاه مدت تا حد زیادی شکافی که توسط حزب دموکرات، بین مردم کورد با حکومت مرکزی ایجاد شده بود را پر کند و با رفتار خود و حمایت های که از مردم منطقه به عمل آورد، حمایت بزرگان و افراد سرشناس منطقه را به دست بیاورد. محبوبیت حاج احمد در بین مردم پاوه به حدی رسید که وقتی ایشان عازم سپاه مریوان شدند بسیاری از مردم در غم جدایی از او اشک میریختند.

احمد متوسلیان و نیروهای پیشمرگ کرد کردستان

۲۴ دی ۱۳۶۰، وداع اندوهبار کاک احمد با همرزمان پیشمرگ مسلمان کرد

به هر حال پاکسازی شهر مریوان از شر ضد انقلاب ماموریت بعدی احمد متوسلین بود که آن را به همراه سرهنگ علی صیاد شیرازی در بهار ۱۳۵۹ به انجام رساند و به عنوان فرمانده سپاه مریوان منصوب شد، در این زمان تحرکات رژیم بعث در نقاط مرزی رو به افزایش بود و اولین دغدغه احمد متوسلیان هم دل شدن مردم کردنشین منطقه با انقلاب بود.

مهرماه سال ۱۳۶۰ جمعی از فرماندهان سپاه برای حج به مکه مشرف شدند و در این میان احمد متوسلیان هم به همراه ابراهیم همت و محمود شهبازی راهی سفر حج شد.

حاج احمد متوسلیان پس از برگشت از سفر حج به جنوب رفت و در پادگان دوکوهه مستقر شد اما چندی بعد طی حکمی که از طرف محسن رضایی صادر شده بود به عنوان فرمانده سپاه پاوه و مریوان منصوب شد و در ۱۲ دی ماه سال ۱۳۶۰ طی “عملیات محمد رسول الله (ص)” که با همراهی ابراهیم همت روی منطقه خرمال و با هدف ازادسازی نوسود و طویله انجام شد توانست نیروهای عراقی رو تا مرز بین المللی به عقب براند، این عملیات در واقع اولین سنگ بنای تشکیل تیپ محمد رسول الله (ص) شد.

اولین ماموریت بزرگ حاج احمد به عنوان فرمانده تیپ محمد رسوالله شرکت در عملیات بزرگ قتح المبین بود که در اولین روز سال ۱۳۶۱ اغاز شد و در مدت هفت روز عملیات، منجر به آزادسازی بیش از ۲۴۰۰ کیلومتر مربع از اراضی اشغال شده توسط ارتش بعثی شد اما مهمترین و بزرگترین ماموریت تیپ محمد رسول الله به فرماندهی حاج احمد متوسلیان حضور پررنگ و پرثمر در عملیات ” الی بیت المقدس ” بود که ازادی خرمشهر نتیجه آن بود.

حاج احمد احمد متوسلیان و تیپ محمد رسول الله

تیر ۱۳۶۱، سوریه، حاج احمد متوسلیان در جمع نیروهای اعزامی قوای محمد رسول ­الله(ص)

پیروزی ایران در عملیات ” الی بیت المقدس ” به قدری بزرگ بود که تا مدت ها ابتکار عمل در جبهه ها را از دشمن بعثی گرفته بود اما همزمان با پیروزی لشگر اسلام در جبهه جنگ با رژیم بعث، خبرهایی از لبنان میرسید که نشان از تجاوز ارتش رژیم صهیونستی به لبنان داشت، روز ۲۱ خردادماه بود که حاج احمد متوسلیان به همراه حاج ابراهیم همت و تعدادی از نیروهای تیپ محمد رسول الله راهی سوریه شدند تا پس از بررسی اوضاع راهی برای پس زدن رژیم صهیونستی بیابند اما در این زمان پیام امام خمینی منتشر شد که ” راه قدس از کربلا میگذرد ” و این به معنای بازگشت نیروهای ایرانی به جبهه های خودی بود. همه نیروها به ایران برگشتند و راهی جبهه جنوب شدند اما حاج احمد متوسلیان برای بررسی بیشتر اوضاع از طرفی و حفظ وجهه این سفر از طرف دیگر در لبنان ماند. ( حاج احمد معتقد بود که همه نباید به یکباره برگردند چرا که صورت خوبی ندارد و ممکن است این پیام را منتقل کند که ایران پشت حزب الله را خالی کرده است و تصمیم گرفت پس از چند روز و جداگانه برگردد )

احمد متوسلیان و علی خامنه ای

حاج احمد متوسلیان در کنار امام خامنه ای رئیس جمهور وقت

جاوید الاثر حاج احمد متوسلیان در روز ۱۳ تیر سال ۱۳۶۱ راهی لبنان شد اما فردای آن روز یعنی ۱۴ تیر ۱۳۶۱ در یک ایست و بازرسی ساختگی به همراه ۳ دیپلمات ایرانی همراه، توسط گروهک مسیحیان مارونی وابسته به حزب مالانژ در ۴۰ کیلومتری بیروت ربوده شد و تا امروز همه ما را چشم انتظار خبری از خود گذاشت.

 

آلبوم تصاویر جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان :  ( توضیحات عکس ها برگرفته از وبلاگ عمار ایرانی )

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی *